Tuesday, November 13, 2007

10 Saveta za Imigrante

1) Otvorite besplatan cekovni racun sa jednom od najvecih banki u vasem gradu. Provizija na uzimanje novca sa ATM masine koja ne pripada vasoj banci je $2.50+.
2) Umjesto stednog racuna, otvorite “Money Market Account” sa istom bankom u koji imate cekovni racun.
Ne ulazite novac u “savings account”, kamata je mizerna oko 0.5%.
MMA kamata je danas oko 4%. Nista spektakularno, ali bolje nego nista.
Ne uzimajte CD (Certificate of Deposit), zato sto u tom slucaju novac nije pristupacan za povlacenje sa racuna.
3) Napravite budzet.
Izracunajte koliko novca vam je potrebno mjesecno za osnovne stvari: kirija, struja, kablovska tv, internet, hrana itd.
4) Uporedite vas budzet sa vasom platom. Pokusajte da smanjite troskove, tako da vam ostane bar 20% od plate na kraju mjeseca. Stavite taj novac na vas “Money Market Account”.
5)
Vezbajte jezik, i pricajte sto vise mozete sa Amerikancima. Gledajte “talk shows”, citajte.
6) Nadjite stan blizu autobuske/vozne stanice. Pokusajte naci stan blizu posla, ili posao blizu stana.
7)
Gradite kreditnu istoriju od prvog dana. Zapocnite tako sto cete otvoriti kreditnu karticu u prodavnicima poput: Sams Club, Best Buy, Circuit City itd….Ne zaboravite da otplatite citavu svotu cim dobijete racun.
8)
Citajte knjige sa prakticnim savjetima. Ako cete procitati samo jednu knjigu ove godine, neka to bude “How to Win Friends and Influence People” / “Kako steci prijatelje i uticati na ljude” - Dale Carnegie
9) Upoznajte se sa sto vise ljudi. Nikad ne znate kada vam neko moze postati dobar prijatelj, pomoci u trazenju posla, stana, ili dati koristan savjet. Otidjite do lokalnog srpsko-americkog kluba bar jednom, i malo se promuvajte okolo.
10) Kupite kompjuter i pretplatite se na internet vezu. Ako ne mozete priustiti kablovsku vezu, uzmite DSL, koji kosta 15ak dolara mjesecno. Vecina stvari, od trazenja stana, posla itd, se odvija na internetu.

No comments: